Rootstime

"Adam Sweet is afkomstig uit het Zuid Westen van Engeland, waar hij al vanaf zijn vijftiende regelmatig optreedt in de lokale pubs en zalen. Adam is geïnspireerd door de klassieke rock en blues uit de jaren ’60 en ’70, de muziek die hij aanvankelijk veel coverde. Hij werd in de voorbije tien jaren een beter muzikant, door te blijven optreden met verschillende bands en kon zo met een (succesvolle) solo carrière beginnen. In 2012 tekent Adam een contract bij het onafhankelijke label uit Devon ‘NEO Music’ en brengt hij zijn debuut live EP “I Work Alone” uit. Adam treedt op tijdens enkele belangrijke festivals, tourt voor het eerst in Schotland en wordt genomineerd als ‘Best Blues Act’ tijdens de ‘South West Music Awards’. 2013 Was opnieuw een belangrijk jaar voor Adam, want hij schreef samen met (award winnaar singer-songwriter) Steve Black aan nieuwe nummers voor een volwaardig studio album. Dit resulteerde verder in een samenwerking met producers Alan West in de ‘NEO Music’ in Devon, UK en Thomm Jutz in zijn studio in Nashville, US en een debuut album (met tien nummers) met als titel “Small Town Thinking”. De line up wordt extra versterkt door enkele topmuzikanten uit Nashville als drummer Lynn Williams (werkte ook samen met de Texaanse blues rock gitarist Delbert McClinton), Kirk “Jelly Roll” Johnson (mondharmonica – luister zeker opnieuw eens naar track 4 “The Next Man After Me”) en de cellist David Henry (werkte ook al samen met singer-songwriter uit NY, Gretchen Peters en de uit de katoenplantages van Louisiana afkomstige “Polk Salad Annie” kenner Tony Joe White).

De opener, een ‘Tony Joe White alike’ 1“All Times Like This” is een directe kennismaking met Adam Sweet, met zijn gitaarbehendigheid die hij al meteen etaleert met enkele groovende slide solo’s en zijn stemvastheid. In 2”The Best Thing She Ever Had” krijgen we een andere Adam, strak trappend op de stompbox, terwijl hij ons in zijn verhaal van zijn gelijk probeert te overtuigen. De akoestische gitaar van Adam en de mandoline van Simon Brady zijn de basiselementen van 3”Doin’t Alright”, een nummer dat bulkt van eenvoud en opgesmukt wordt met de mooie vocale harmonieën van Cat Chapman, Steve Black en Alan West.In 4”The Next Man After Me” horen we voor het eerst Kirk “Jelly Roll” Johnson op mondharmonica, zich heel genereus en subtiel mengen in de melodie. 6”I Work Alone” [Adam Sweet] en 10”When The Time Is Right” zijn de nummers waarin Dean Barnes op gitaar, Adam ondersteunt met een extra lead. Het is vooral in de afsluiter van het album, dat het Barnes’ effect beter te horen is en naast de mooie riffs ook voor de extra grooves zorgt. 8”You Think You’re Lonely” [Steve Black] is een aantrekkelijk nummer met Adam op akoestische gitaar, met Southern rock invloeden en dito zang van het mannenkoortje (Video).  

9”Santarosa Street” start met een intro en met een strak tempo dat geleend kan zijn van “The Jean Genie”uit 1972 van David Bowie’s single… wat genereus gevonden is van kleine Adam en wat op mondharmonica beaamt wordt door Johnson.   Album tracks: 1”At Times Like This” - 2”The Best Thing She Ever Had” - 3”Doin’t Alright”- 4”The Next Man After Me” - 5”Evening” [Croyce C. Swain] - 6”I Work Alone” [Adam Sweet] - 7”Name Your Price” - 8”You Think You’re Lonely” [Steve Black] - 9”Santarosa Street” - 10”When The Time Is Right”.

Het album “Small Town Thinking” Adam Sweet is een heel sfeervol album geworden, waarin Adam zijn verworven maturiteit als muzikant en singer-songwriter bewijst. De erg getextureerde arrangementen, de behendigheid waarmee hij de verschillende gitaarstijlen brengt, zijn gedrevenheid en de sterke kantjes van de details, bewijzen dit. Adam Sweet is de singer-songwriter die het in zich heeft, die onze aandacht verdient en die zeker ook op onze podia zal overtuigen. You’re welcome Adam!"  

Eric Schuurmans